Konstskulpturs historia


Det finns mycket spekulationer om ursprunget till konstskulpturer. Men faktum kvarstår att det finns ett antal teorier som har funnits sedan de första dagarna av konst för att förklara deras närvaro.

I forna tider, är det tänkt att människor skulle skära statyer för att markera viktiga platser eller att skapa bilder av lera. Till exempel byggdes den berömda Pisonian ‘Skulptur’ av Grekland för att fira minnet av slaget som ägde rum vid Thermopylae. Dessa statyer skulle då placeras inuti palats eller tempel som en påminnelse om konflikten.

Skulptur i Pilane

Förutom att användas i konstens tidiga dagar, användes skulpturer också för att dekorera hus och monument. Det fanns många olika typer av skulpturer gjorda i Egypten vid denna tid. Några av dessa inkluderade den egyptiska guden Khufus “The Rock’Nile Sphinx”. Andra skulpturer inkluderade faraonernas och dessa individers gravar.

De första stora skulpturerna som snidades var de som skapades av konstnärerna under den mesopotamiska perioden. Dessa inkluderade “Bull of the Sun” och “Himlens portar”. På samma sätt som konstnärerna under den egyptiska perioden kunde skapa några av de mest otroliga konstskulpturerna genom tiderna, har det hävdats att detsamma kan sägas om de gamla konstnärerna i Mesopotamien.

Utmärkelsen NOR

Under grekernas och romarnas forna tider var även konstskulpturer mycket populära. De inkluderade den mycket berömda “Porträtt av Jason”Mausoleet Antonia Seneca”. Dessa två storskaliga skulpturer skapades båda av konstnärerna i Rom och Aten.

Det var inte långt efter detta som de första äkta konstverksskulpturerna började skapas. En sådan skulptur, känd som “Dionysos” skulptur, konstruerades för att hedra den grekiska guden av musik, Dionysos. Detta tros ursprungligen ha gjorts i det tredje århundradet f.Kr.

Även om dessa tidiga konstskulpturer inte innehöll några verkliga mänskliga figurer, utvecklades skulpturkonsten så småningom till de skulpturer som vi känner till idag. Från denna punkt och framåt fanns en markant evolution i form av konsten som skapades. I de tidigaste skulpturerna skulle människor göra mycket enkla former med små kroppsdelar.

När mer komplexa skulpturer skapades, skulle konstnärerna innehålla mer komplexa figurer för att skapa en bild eller ett intryck av deras konstnärliga vision. Så småningom skulle dessa konstnärers verk utgöra en del av konsthistorien. och kultur av sin tidsperiod.

Konstskulptur har alltid använts för att avbilda människor och ting i konstens form. Men historien om denna konstform sträcker sig ännu längre än de gamla tiderna för grekerna och romarna. Många forntida konstnärer som egyptierna och fenicierna hade också ett hand i utvecklingen av konstskulpturen som vi ser idag. Dessa forntida konstnärer skapade storskaliga konstskulpturer som den egyptiska “Book of the Dead”, som skildrar begravningen av den egyptiska kungen.

Många fenicier konstruerade också kolossala statyer som “Titanic Pelaren” som är över två och en halv miles hög och anses vara en av de sju underverk i världen. Fenicierna skulpterade dessa stora konstskulpturer för att pryda väggarna i deras gravar. Dessutom har många egyptiska tempel och gravar någon form av en form av konst i form av en staty. Det är mycket intressant att notera att många av dessa statyer har skapats från de mest grundläggande material inklusive sand och sten.

Under hela konsthistorien har det skett en utveckling i de metoder som har använts i skapandet av dagens konstskulptur. Mycket av denna utveckling har kommit till på grund av framsteg inom den teknik som har utvecklats. Förr i tiden använde många konstnärer trä och lera för att göra statyer.

Men dagens konstnärer har använt datorstödd teknik för att hjälpa dem att skapa skulpturer som är mycket mer verklighetstrogna. Dessa tekniker har resulterat i konstskulpturer som ser nästan verklighetstrogna ut.

Konstskulpturer skapas än idag av konstnärer över hela världen. Den enda frågan som återstår är var och när kommer att skulptur dö. Enligt min mening är svaret att det aldrig kommer att dö. som konst och skulptur kommer att fortsätta att existera så länge människor fortsätter att fascineras av den skönhet som ses i de vardagliga föremål som vi använder varje dag.